Bulut bilişim, bir ağ üzerinden, bir hizmet sunmak için donanım ve yazılım kullanımıdır. Bulut bilişim sayesinde, kullanıcılar dosyalara erişebilir ve internete erişebilen herhangi bir cihazdan uygulamaları kullanabilir.

Bulut Bilişim Türleri

Bütün bulut bilişim sistemleri aynı değildir. İşinizle ilgili hangi bulut sistem sizin için uygunsa onu seçmelisiniz. Kullanıcıların ihtiyaçlarına doğru çözümü sunmak için farklı model, servis ve tip geliştirilmiş.

1. Bulut Bilişim Teknolojisi Dağıtım Türleri

Genel Bulut Sistemi: Genel bulut dağıtım sistemi, servis sağlayıcının kaynağına bağlı, standart bulut modelidir. Ücretsiz veya kullandığın kadar öde şeklinde tarifesi bulunur.

Özel Bulut Sistemi: Özel bulut sistemi, sadece tek bir işletmenin veya organizasyonun kullandığı bulut bilgi işlem kaynaklarıdır. Bu sistem fiziksel olarak firmanın bilgi merkezinde bulunabilir. Bazı firmalar sistemlerini üçüncü taraf ile paylaşarak gelir elde ederler. Bu sistemde hizmetler ve altyapı özel bir ağda tutulur.

Hibrit Bulut Sistemi: Hibrit bulut sistemi, benzersiz oluşumlardır. İki ya da daha fazla bulut bilişim alt yapısını veri ve uygulama taşınabilirliği sağlayan standart veya tescilli teknoloji ile birbirine bağlar. Diğer bir deyişle, uygulamanızın bir bölümünü genel bir bulutta çalıştırmak ve özel bir bulutta farklı bir bölüme sahip olmak istiyorsanız, iyi bir sonuç için bu iki bulutu birleştirin. Hibrit bulut her iki ortamı da dengeleyerek bağlı kalan hibrit bulut organizasyonlarınızın benzersiz ihtiyaçları için harika bir çözümdür.

2. Bulut Bilişim Bilgi Sistem Türleri:

Bulut bilişim dağıtım türleri dışında, bulut bilişim bilgi sistem türlerini de bilmek gerekir. Dört çeşit bulut bilişim bilgi sistemi bulunur. Bunlar; Platform hizmeti (PaaS), yazılım hizmeti (SaaS), altyapı hizmeti (IaaS) ve sunucusuz bilgi işlem. Bu bilgi sistemlerine, bulut bilişim bilgi yığını da deniyor. Çünkü bu sistemler birbirleri üzerine kurulur. Bu bulut bilgi sistemlerinin  ne olduğunu ve birbirleri arasındaki farkları bilmek, firma hedeflerinize ulaşmanız da kolaylık sağlar.

PaaS - Platform Hizmeti: Uygulama geliştirenlere projelerini geliştirebilmeleri için yazılım ve donanım katmanları sunar. Veri tabanı, programlama dili, işletim sistemi gibi platformlar bu işletim sisteminin size sunduğu birkaç örnek platformdur. Bu sistemde sadece verileri ve uygulamaları yönetirsiniz. Çünkü, Sistem yönetimini hizmet sağlayıcı gerçekleştirir. Örneğin PHP kullanarak yazılım kodlaması yaptınız. Bu yazılımın web sunucu altyapısına zaman harcamazsınız. PaaS, yalnızca yazılımın çalıştığı platformları sunar.

SaaS – Yazılım Hizmeti: Firmaların kullandıkları programlara çalışanların diledikleri zaman diledikleri yerde erişim sağlamasına yardımcı olur. Firmanıza program maliyeti anlamında yararlı olacaktır. Fazladan yazılım gideri olmasını önler. Kullandığınız ERP sisteminini yada muhasebe programına dünyanın başka bir ucunda bulut bilişimin bu hizmeti ile erişebilirsiniz.

IaaS – Altyapı Hizmeti: Bu hizmet bulut bilişim teknolojisinin sağladığı temel hizmettir. Altyapı hizmeti ile sanal sunucu oluşturularak, kullanıcıya bulut bilişim hizmeti sağlanır. IaaS kullanıcılara esnek altyapı sağlar. Altyapıdan faydalanma durumu ihtiyaca bağlı, dönemsel olarak kaynak kullanımı azaltılıp çoğaltılabilir.

Sunucusuz Bilgi İşlem:  Bu hizmet PaaS ile örtüşür. Sunucusuz bilgi işlem, müşterinin arka uç kodunu çalıştırmak için sunucu tedarik etmek zorunda olmadığı, ancak gerektiğinde hizmetlere eriştiği bir tür bulut bilgi işlemdir. Bunun yerine, bulut sağlayıcısı, istekler geldiğinde hizmet sağlayıcısı tarafından faturalandırıldığı sırada bir konteyner platformunu bir hizmet olarak başlatır ve durdurur.

Bulut Teknolojisinin Getirdiği Avantajlar

1. Tasarruflu

İşletmeler kar odaklıdır ve maliyetlerini genellikle düşük tutmaya odaklı olurlar. Bulut bilgi işlem sayesinde, firma içi sunucu depolama ve uygulama ihtiyacı sıfıra inebilir. Bu sayede maliyetler düşer ve önemli derecede maliyetlerde tasarruf edilmiş olunur. Bulut sisteminin büyük şirketlerde yaygın olması ve küçük şirketler için avantajlı olmadığı düşüncesi yanlış bir düşüncedir. Özellikle küçük firmaların bulut sistemine ihtiyacı vardır. Bulut sisteminde Çünkü kullandığın kadar öde presibi bulunmaktadır.

2.  Güvenilirlik

Yönetilen bir servis platformu ile bulut bilişim kurum içi BT altyapısından çok daha güvenilir ve tutarlıdır. Eğer bir sunucu bozulursa, barındırılan uygulamalar ve hizmetler mevcut sunucuların herhangi birine kolayca aktarılabilir.

3. Yönetilebilirlik

Bulut bilişim sisteminde, tüm kaynaklar servis sağlayıcı tarafından saklandığı için, bilişim teknolojisi bakımı ve altyapı güncellemeleri söz konusu olmaz. Uygulama, hizmet ve yazılımlara erişebilmek için web tabanlı kolay olan kullanıcı arayüzünün keyfine varırsınız. Bu kurulum gerektirmediği gibi SLA ile BT hizmeterinin yönetimi ve bakımı garantili ve zamanında teslimat sağlar.

4. Stratejik Sınırlar

Bulut bilişim sistemi ile işlem kaynağınızın artış hızının artması işletmeniz için sorun olmayacak. BT satın alma süreniz neredeyse sıfır olacağı için rakipleriniz karşısında rekabet üstünlüğü sağlamış olacaksınız. Bulut bilişim, teknolojiyi unutmanıza ve temel iş faaliyetlerinize ve hedeflerinize odaklanmanıza fırsat verir. Ayrıca, yeni uygulamaları ve hizmetleri pazarlamak için gereken süreyi azaltmanıza da yardımcı olabilir.

Bulut Teknolojisinin Getirdiği Dezavantajlar

1. Kesinti

Bulut sistemlerde bazen yoğunluktan kaynaklanan teknik kesintiler olabilir. Bu kesintiler, iş süreçlerinizin geçici olarak askıya alınmasına neden olabilir. Ayrıca, internet bağlantınız yoksa, çevrimdışı olarak, bulut sistemindeki sunucunuza, uygulamalarınıza veya verilerinize erişemezsiniz.

2. Güvenlik

Bulut hizmetleri en iyi endüstri sertifikalarını ve güvenlik standartlarını uygular. Fakat; harici servis sağlayıcılara verileri ve önemli dosyaları depolar ve bu durum her zaman bir risk barındırır. Bulut bilişimin kullanılması, servis sağlayıcısının önemli iş bilgilerine erişim sağlaması gerektiği anlamına gelir. Bu da sistemdeki boşukların kullanılması durumunda risk doğurur. Aynı sunucuyu kullanan birden çok kullanıcılı bir bulut sisteminde sunucu kullanıcılarından kötü niyetli bir bilgisayar korsanı verilerinizi çalıp sızdırabilir.

3. Satıcıya Bağımlılık

Var olan bulut uygulamaları başka bir platformda birleştirilmek, barındırılmak ve birlikte çalıştırılmak istendiğinde destek sorunları ile karşılaşma olasılığı vardır. Örneğin, Linux platformu üzerinde geliştirilen uygulamalar Microsoft Development Framework (.Net) üzerinden sağlıklı çalışmayabilir.

4. Sınırlı Kontol

Bulut altyapısı tamamen servis sağlayıcı tarafından yönetildiğinden, izlendiğinden ve sahiplenildiğinden, müşteriye azami kontrol sunur. Müşteri, arka uç altyapısını değil, burada işleyen verileri, hizmetleri ve uygulamaları yönetebilir ve kontrol edebilir.