CDN, ingilizce Content Delivery Network’ün kısaltmasıdır ve Türkçesi "içerik dağıtım ağı" (pek kullanılmaz) olarak bilinir. CDN, terim anlamı olarak, bir web sitesine ait statik içeriklerin (sürekli değişmeyen ve çoğunlukla veritabanı bağlantılı olmayan içerikler) ziyaretçiye en yakın CDN sunucusundan verilerek, web sitesinin daha hızlı açılmasını sağlamaya yarayan, içerik dağıtım sunucularından oluşan bir networkdür.
Bir CDN hizmeti almaya başladığınız zaman, CDN networku sitenizden statik içerikleri kendi sunucularına kopyalar ve ziyaretçilere bu içeriği kendi sunucularından iletir. Böylece, kullanıcıya en yakın lokasyondan ulaşan statik içerik, kullanıcıya daha hızlı iletilmiş olur. Statik içeriklerin çoğunlukla, resim, ses ve video içerikler olduğu düşünüldüğünde (en çok yer kaplayan içerikler bu içeriklerdir) web sitesinin açılma hızında kayda değer bir artma olduğu gözlenmesi olasıdır.
Bilhassa, dünyanın dört bir yanından ziyaretçi alan bir web siteniz varsa, dünyanın çeşitli lokasyonlarında sunucuları olan bir CDN ağını kullanıyor olmanız, neredeyse şarttır. Zira, bazı ülkeler, bulunduğunuz ülkenin arasındaki bağlantı hızı yavaş olabilir. Böyle bir durumda iş sadece daha yakındaki sunucudan içeriğin çekilmesinden çok daha öte avantaj sağlayan bir duruma dönüşebilir.
Diğer yandan çoğu CDN hizmetinin içerisinde, statik içeriğin sıkıştırılarak (optimize edilerek) kullanıcıya ulaştırılması söz konusudur ki bu da hızı arttıran diğer bir faktördür.
Aşağıda örnek olarak Cloud Flare’e ait CDN sunucularının lokasyonlarını görebilirsiniz :
CDN kullanmanın avantajlarını sıralarsak :
- Site hızınız artar. (Lokasyon ve sıkıştırma teknolojileri sebebi ile) Bilhassa yurt dışından gelen ziyaretçiler için…
- Site hızı SEO da önemli bir faktör olduğu için, web sitenizin SEO görünürlüğü yani arama motorlarındaki başarısı artar.
- Sitenizin trafik miktarı ve yükü azalır. Bu sebeple hem hosting giderleriniz düşer hem de sunucunuz isteklere daha hızlı cevap verir.
- CDN servisini kullanabilmeniz için DNS lerinizi CDN üzerine almak durumundasınız. Böylece sitenizin karşılaşabileceği olası DDOS saldırılarında muhatap CDN servisiniz olacaktır. Bu sebeple CDN servisleri DDOS saldırılarına karşı bir çok koruma tedbirine sahiptir ve bu tip saldırıların sitenize ulaşmasına engel olurlar. Bazı CDN servislerinde ise daha ileri güvenlik seçenekelri de mevcuttur.
Hangi CDN Servis Sağlayıcısını Seçmeliyim ?
Aşağıdaki blog yazımızda yer alan CDN servisleri ve bu servislerle ilgili yapılan açıklamaları okuyarak kendinize bir servis seçebilirsiniz.
https://www.bababilisim.com/blog/cdn-sirketleri