Co-location ya da Türkçe adıyla “sunucu barındırma” hizmeti; günümüzde web sitelerinin hacmi arttıkça ihtiyaç duyulan teknolojilerden yalnızca biri. Pek çok farklı siteye eş zamanlı olarak yardımcı olabilen sunucular sayesinde, sunucu kiralama masraflarından ve güvenlik, hız teknolojisi gibi endişelerden kurtulmak da mümkün oluyor. Sanal sunucular, aynı donanımla birden fazla firmaya servis sağlama özelliğine sahip. Özellikle giderek büyüyen bir internet girişiminiz ve web siteniz varsa; hosting ve barınma masraflarını dengeleyebilmek adına co-location nimetlerinden faydalanmak isteyebilirsiniz. Aksi halde sunucu satın almak ya da kiralamak gibi alternatifler çok daha maliyetli yöntemler olarak, site gelirlerine ortak olabiliyor.
Co-Location Kelime Anlamı Nedir?
Sunucuların “ortak barındırılması” anlamına gelen co-location terimi; özellikle veri merkezlerinin web sitelerine sunduğu teklifler arasında sıklıkla karşımıza çıkıyor. Bu veri merkezleri tamamen profesyonel bir altyapıya sahip olmakla birlikte; tüm donanımı size ait olan ve “server” da denilen sunuculara alan yaratıyor. Merkezleri, internet bağlantısına aracı kuruluşlar olarak da görebilirsiniz. Normal koşullarda sunucu barındırmak hem fiziksel bir alana hem de bu fiziksel alanının yangın ya da hırsızlık gibi risk faktörleri yönünden kontrol altına alınmasını gerektirir. Söz konusu co-location olduğunda ise donanım sahibi bu riskleri veri merkezine devrederek; yalnızca iş geliştirme boyutuna odaklanabilir.
Co-Location Tercih Etmek İçin Nedenler Nelerdir?
Operasyonel ihtiyaçların artması; co-location tercihinde ilk neden sayılabilir. Bu nedenle “Kimler co-location tercih etmeli?” sorusunun cevabı genellikle; büyük kurumsal şirketler, uzun sürede yayında kalacak internet siteleri ve internet uygulamaları, video siteleri gibi içerik yükü çok fazla siteler ve diğer büyük ölçekli internet siteleri olarak sayılabilir. Ancak bu sayede ciddi anlamda maddi kaynak tasarrufu sağlanmış olur. Eğer kısa süre önce yayına giren ve geleceği henüz belli olmayan bir girişime sahipseniz; co-location yönünde bir adım atmadan önce süreci izlemek daha fayda olabilir. Küçük çaptaki girişimlerin sorunları çok büyük oranda hosting firmalarıyla da çözülebilecek nitelikte sayılabilir.
Co-Location Alternatifleri Nelerdir?
Hosting paketleri; küçük ve orta ölçekli operasyonlara halihazırda sunulan alternatifler olarak belirtilebilir. VPS ve VDS gibi çözümleri de bu kapsamda değerlendirebilirsiniz.
Web sitesi büyük ölçeğe ulaştığı andan itibaren ise; sunucu kiralamak co-location yerine tercih edebileceğiniz bir yöntem olabilir. “Dedicated hosting” adı da verilen bu yöntem, performans gereksinimleri çok üst düzeyde olan firmalar için ancak gerekli olabilir. Bunun örnekleri de arama motorları ya da müzik siteleri gibi; gerçekten başka şansı olmayan firmalar olarak belirtilebilir. Yoğunluğu dönem dönem artan bir web sitesine sahipseniz; yine de bu uygulamaya ihtiyaç duyduğunuzu iki kere kontrol etmelisiniz. Sonuç olarak baştan belirtmek gerekir ki; sunucu kiraladığınızda içerik yükünüz azaldığında dahi aynı yüklü faturaları ödemeye devam edersiniz.
Co-location dışında sayılabilecek son hizmet çözümü kendi sunucunuzu yapılandırmak olabilir. Bunu yaparken sunucuyu evde ya da ofiste barındırmanın masraflarını ve zorluklarını da göze almalısınız. Alınması gereken başlıca aksiyonlar; jeneratör sistemi kurmak, ekstra güç kaynağına sahip olmak, koşullara göre soğutma sistemi kurmak ve güvenlik tedbirleri almak olarak sayılabilir.
Co-Location Avantajları Nelerdir?
Alternatif çözümlere bakıldığında da anlaşıldığı gibi; co-location size birçok avantaj sağlar. Bunlar alt başlıklar halinde aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Ekonomik yönden sağlayacağınız avantajlar: Özellikle sunucu kiralamaya nazaran bu yöntemde ipleri elinizde bulundurma ve tasarruf etme şansına sahipsiniz. Kendi merkeziniz yoksa ve bunun maliyetine de girmek istemiyorsanız; co-location akıllıca bir yaklaşım.
- Bilgi güvenliği yönünden sağlayacağınız avantajlar: Co-location sayesinde ileri yedekleme özelliklerine sahip veri merkezlerinde, endişe duymadan bilgilerinizi saklayabileceksiniz. Evde ya da ofiste yaşayabileceğiniz elektrik kesintisi ya da hırsızlık gibi endişeler burada yok denilecek kadar az.
- Fiziksel yönden sağlayacağınız avantajlar: Bir depolama alanı yaratmanıza, kabinler, kilitler ve alarm sistemleri organize etmenize gerek yok; çünkü bunlar co-location için başvurduğunuz ana sunucular tarafından sağlanıyor. Aynı şekilde ortam koşullarını, ortamdaki nem seviyesini ya da yerine göre soğutma sistemleri ihtiyacını da sürekli gözetmek zorunda değilsiniz. Sunucuların çalışma hızı göz önüne alındığında, gerçekten sunucu barındırmaya uygun bir havalandırma sistemini evde oluşturmak gerçekten de çok zor. Bu nedenle tüm bunları sizin yerinize yapan birinin olması büyük avantaj sayılabilir.
- Teknik yönden sağlayacağınız avantajlar: Ev ortamında yaratamayacağınız bir diğer önemli avantaj da uzman mühendisler tarafından sağlanan teknik destek. Söz konusu profesyonel bir veri merkezi de olsa, aksilik ihtimali her zaman mevcut. Buradaki fark ise; alanında uzman kişilerin 7 gün 24 saat sunuculara müdahale etme şanslarının olması. Böylece işler ters giderse hemen aksiyon alınabilir.
Co-Location Fiyatları Neye Göre Belirlenir?
Co-location için yapmanız gereken yaklaşık ödeme tutarını merak ediyor olabilirsiniz; ancak teklife dahil olan birçok farklı değişken var. Dolayısıyla başta web sitesinin hacmi olmak üzere beklentileriniz fiyatı da doğrudan etkileyecektir.
Aşağıda co-location fiyat belirlemesinde dikkate alınan faktörleri bulabilirsiniz:
- Sunucu sayısı
- Sunucunun kaplayacağı alan
- Sunucu kasa modeli
- Talep edilen internet servis hızı
- Talep edilen internet trafiği hacmi
- Talep edilen IP sayısı
- Veri merkezi niteliği ve referansları
Standart servislerin yanı sıra; kimi firmalar ek hizmetler de sunabildiğinden karşılaştırma yaparken sadece fiyatı dikkate almamakta fayda var. Performans ile fiyatı orantılayarak; paket içeriklerini mutlaka gözden geçirmelisiniz. Sunucunuz için ihtiyaç duyduğunuz süreye göre de, alacağınız tekliflerde değişiklikler yaşanabilir.
“Kullandığın kadar öde” seçeneği de farklı zamanlarda oluşan farklı trafiklere göre fiyatların esnetilebilmesini sağlar. İnternet siteniz için bu yatırımı yaparken; sitenizin hız yönünden ziyaretçilerinizi hayal kırıklığına uğratmayacağını da garanti altına almalısınız.