Üzerinde çalıştığımız projeler geliştikçe yapılan işin takibini sağlamak, belirli bir noktaya geri dönebilmek, projemizi güvende tutmak vs. birçok sebepten yedekler almamız gerekir. İşte bu yedekler hem gereğinden fazla alan kaplamaya hem de sayıları arttıkça baş edilmez hale gelmektedir. Bu gibi sorunlara bir çözüm olarak Git, 2005 yılında Linus Torvalds tarafından geliştirilmiş olan bir versiyon kontrol sistemidir.

Neden Git Kullanmalıyız?

  • Versiyon yönetimi: projemiz üzerinde çalıştıkça hata yapma olasılığımıza karşılık geri dönüş noktalarına sahip olmak isteriz. İşte Git, projemizin istediğimiz versiyonuna hızlı ve kolay bir şekilde dönüş yapabilmemizi sağlar. Bunu yanında projenin her bir versiyonunun hangi günün hangi saatinde kim tarafından nasıl bir değişiklik yapılarak üretildiğini kolayca takip edebiliriz.
  • Az yer kaplaması: projemizin her bir yedeği için proje boyutu kadar değil çok daha az bir alana ihtiyaç duyar.
  • Aynı projede eş zamanlı çalışabilme: Bir proje üzerinde birden fazla kişi çalışıyor ve anlık olarak değişiklikler yapıyorsa her ilerlemede yaptıkları değişiklikleri birbirleri ile paylaşmaları gerekecektir. Git ile bu işlem birkaç saniyede tamamlanabilmektedir.
  • Online ve offline depolama: oluşturduğumu her bir versiyonu kendi cihazlarımızda depolayabileceğimiz gibi GitHub, Bitbucket gibi servisler aracılığı ile online olarak da depolayabilir, topluluklarla paylaşabilir ve onların da projemizin gelişimine katkıda bulunmasını sağlayabiliriz. Üstelik bu servislerin çoğu ücretsiz kullanım imkanı sunmaktadır.

Git Nasıl Kurulur?

     Mac, Windows ve Linux işletim sistemleri tarafından desteklenen Git’i  https://git-scm.com/ adresinden bilgisayarınıza kurulumunu gerçekleştirdikten sonra projelerinizde rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Git Nasıl Kullanılır?

    Bilgisayarımıza kurduktan sonra basit iki komut ile konfigürasyonunu yapmamız gerekmektedir. Bunlar Git’e kim olduğumuzu söyleyen config komutlarıdır.

git config --global user.name “adım”  Git’e kullanıcı adımızı söylüyoruz.

git config --global user.emain “mailadresim”  Git’e e-posta adresimizi söylüyoruz.

     İşte bu kadar. Bundan sonra çeşitli Git komutları aracılığıyla bu sistemi kullanmaya başlayabiliriz.

Çeşitli Git Komutları

  • git init: komutun yazıldığı dizini bir Git Repository’si haline getirir. Buradaki değişikleri kaydedip uzak sunucuya gönderebiliriz.
  • git status: bulunduğumuz dizindeki Git durumunu gösterir. Örneğin en son kaydımızdan beri yapılan bir değişiklik var mı gibi.
  • git checkout –b kullaniciadi: kullaniciadi isminde bir branş oluşturup bu branşa geçememizi sağlar. Bundan sonra başka bir branşa geçene kadar ya da diğer branşlarla birleştirene kadar yapacağımız tüm değişiklikler bu branş üzerinde saklanır.
  • git add: Git’in takip etmesi için dosya seçmemizi sağlar. Bu komutu git add . veya git add * şekilde yazarsak üzerinde değişiklik yapılan tüm dosyaların Git’in takip listesine eklenmesini sağlarız.
  • git commit: takip listesindeki dosyaların bu komut yazıldığı andaki hallerinin kaydedilmesini sağlar. Tam yazımı git commit –m “mesajım” şeklindedir.
  • git push: commit edilmiş olan dosyaların uzak sunucuya gönderilmesini sağlar.