JQuery Nedir?

Internet Explorer 6 ve diğer tarayıcı uyumsuzlukları için çözümler getiren JQuery ile çalışmak artık oldukça kolaylaştı. Peki jquery nedir derseniz, JQuery bizi uzun kod satırlarından kurtaran artık hemen hemen her sitede kullanılan bir teknik. Özellikle Google’ın robotlarının Ajax siteleri taraması da yaygınlaşma sebebidir.

JQuery, HTML/CSS gibi tekniklerle tamamlayamadığımız, özellikle kullanıcılara daha iyi bir deneyim yaşatmak için oldukça kullanışlı bir yardımcı dildir.

Ana yapısı javascript olsa da JQuery kütüphanesine ihtiyaç duyar. Javascript kodlarını kısaltması ve yapısının kolaylığı ile öğrenmek o kadar da zor değil. Biraz yazılım altyapınız olması yeterli olacaktır.

Bol bol pratik yapın.

Önemli olan bol bol pratik yapıp teknikleri öğrenmek. Yapıyı kurduktan yapıyı kendi istediğiniz şekilde yazabilirsiniz.

JS Fiddle sitesi sizlere oldukça fazla örnek ve çalışma alanı sunmaktadır.

Nasıl Çalıştığını Anlayın.

JQuery kütüphanesi basit ve kolay bir yapıya sahiptir.

İşte bir Örnek:
$(secici).islemYap();

JQuery operatör için $ işaretini kullanır. Parantez içinde secici olan kısım ise class veya iddir. islemYap() ise yaptırmak istediğiniz islemdir.

Örneğin:
          $(“#menu”).show();

Yukarıdaki örnekte menu idli bölümü gizli ise display:block olarak ekranda gösterir. İşte size bir örnek daha vereyim. Butona tıklayınca ekrana mesaj verdirmek için.

 

JQuery ile Çalışmak için önünüzde hiç bir engel yok. Yapacağınız siteleri güzelleştirmek için size bir kaç öneri vermem gerekirse,

1. Interaktif bir yapı kurun

 

Anlık değişen yapılar siteyi güncellemeden yapılan sistemler bu aralar çok meşhur. Özellikle mobile için daha da hayati. Örnek vermek gerekirse

 

2. Alanları Gizle / Göster tekniği kullanın

Sitedeki işlemlere göster düzenle oldukça yaygın bir teknik. Formlar da oldukça işlevli olabiliyor. Radio butona göre işlem yaptırma isterseniz vazgeçilmeziniz olabilir.

 

 

3. Nesneleri hareket ettirin.

 

Dediğim gibi artık hareketli web siteleri önemli bir yer arz ediyor. Bunu artık Jquery ile yapmamız gerekiyor. Eskiden Flash kullanılarak yapılan web siteleri artık içeriğin okunmaması mobil cihazların desteğinin olmaması gibi sebeplerden ötürü artık Jquery ile yapılıyor.

İşte size bir örnek daha :

 

4. Stil ve Classları değiştirin.

 

Kullanıcılara yeni ve güzel bir deneyim yaşatmak önemli. Siteniz ne kadar kullanışlı olursa o kadar unutulmaz ve akılda kalıcı olur. Stilleri değiştirirerek, Class ekleyip çıkartarak bunları yapmak mümkün.

 

 5. Sayfayı yenilemeden yeni içerikler getirin

 

İşte bu tekniğin adı Ajax, amacı sayfanızı yenilemeden bir sayfaya bir sorgu gönderip cevap almak. İlla ki sorgu gerekmez bazı belgelerin içeriklerini de bu sayede getirebilirsiniz.



​Önemli bir uyarı eğer Ajax işlemini bir dosya ile yapacaksanız aynı alan adı üzerinde olması gerekir. Bunun sebebi kodlamada bir açık olduğunda ajax üzerinden işlemi azaltmak ve dışarıdan kötü amaçlı yazılım çağırmayı engellemek.