Özellikle mobil cihazlar hayatımıza girdikten sonra pek çok yeni tabirle karşılaşmaya başladık. Hiç şüphesiz “Wi-F” sözcüğü bunlardan bir tanesi. Misafir olduğumuz bir evde ya da vakit geçirdiğimiz bir yeme-içme mekanında hemen hemen ilk sorduğumuz sorulardan biri, kablosuz internetin olup olmadığıdır. Pek çoğumuz adını yanlış telaffuz etsek de gittiğimiz bir mekanda Wi-Fi’ın varlığı, orayı bizim için çok daha cazip kılmaktadır. Hayatımızın odak noktasında olan teknolojilerden biri olan Wi-Fi, yakın gelecekte yerini bir başka teknolojiye bırakacak gibi görünüyor. Gelişim sürecini başarılı bir şekilde sürdüren Li-Fi’ın hayatımıza girmesi ise an meselesi.
Wi-Fi’ın Pabucu Dama Atılacak!
Li-Fi’ya ilişkin yapılan son testlerde hız düzeyinin 1 saniyede 224 gigabayta ulaştığı gözlendi. Bunun ne denli çılgın bir hız olduğunu daha net şekilde kavramak adına basit bir örnek verebiliriz. Söz konusu internet hızı ile 1 saniye içinde yaklaşık olarak 15 GB düzeyinde bir veriyi indirmek mümkün olacak. Bir başka ifadeyle 20’ye yakın filmi tek bir saniye içinde teknik olarak indirmek mümkün olacak. Özellikle daha şimdiden Wi-Fi ile mukayese edilen Li-Fi, pek çok açıdan fark yaratıyor. İki teknoloji arasında veri yoğunluğu bakımından neredeyse 1000 katlık bir fark söz konusu. Bunun en önemli nedeni ise Li-Fi’ın sinyallerini daha ufak bir alanda toplamasıdır.
Bütün bunların yanında Li-Fi, güvenlik açısından da bir adım önde yer alıyor. Li-Fi’ın özellikle Haas tarafından yayınlanan özellikleri, daha şimdiden ciddi bir heyecan yaratmayı başardı. Li-Fi teknolojisinde sinyalleri perdeler sayesinde ev içerisinde tutmak mümkün hale gelecek. Bilindiği üzere bugünkü sinyaller duvarları rahatlıkla aşabilmektedir. Li-Fi bize bu konuda bir kontrol şansı verecek. Li-Fi’ın çalışma mantığında alıcı-verici ilişkisi var. Sınırlı bir alanda hizmet vermesi onu hem daha hızlı hem de daha güvenilir yapmaktadır. Uzmanlar ortalama iki yıl içinde Li-Fi teknolojisi ile işletmelerin tanışacağını ön görüyor. Evlere ulaşması ise bir nebze daha uzayabilir.
LED ışığı sayesinde talebinize bağlı olarak her türlü mobil cihaza bağlamanız mümkündür. Bu durum internete bağlanma süreçlerini oldukça pratik bir hale getirecektir. İleride sokaklarda yer alan LED ışıklar sayesinde yolda giderken dahi Li-Fi teknolojisi sayesinde internete bağlanmak mümkün hale gelecek. Tepe ileticiler ya da paneller vesilesiyle, görece daha uzak alanlara transfer etmek ihtimaller dahilindedir.
Li-Fi Ne Zaman Kullanılabilecek?
Li-Fi’ın yaygınlaşma hızına dair gerçek anlamda bir tahmin yapmak zor. Çünkü uzmanlar kafalarda soru işaretleri yaratan bazı handikapların da es geçilmemesi gerektiğini söylüyor. Uzmanlara göre Li-Fi günlük yaşamın içine dahil olmadan önce, her anlamda hazır olması gerekiyor. Örneğin sis gibi bazı özel coğrafi koşullar esnasında ışığın engellenmesi, bu teknoloji üzerinde nasıl bir etki yapacak, merak konusu. Yakın zaman önce Hindistan’daki bir kolejde bu konu detaylı bir şekilde tartışmaya açılmış, uzmanlar bu konudaki soru işaretlerini açıkça ifade etmişlerdi.
Neden Li-Fi Teknolojisi?
Yakın geleceğe damga vurması beklenen Li-Fi teknolojisinin pek çok artısı bulunuyor. Her şeyden önce Li-Fi’ın insan sağlığına zararı olmayan, ekolojik dengeye uyumlu olduğunu ifade edebiliriz. Elektromanyetik yayma problemi olmadığı için hastane benzeri çok hassas mekanlarda rahatlıkla kullanılabilir. Teknik anlamda ise 4G veya Wi-Fi gibi teknolojilerin çok üzerindedir. LED teknolojisini kullanmasından ötürü %75’e varan bir tasarruf sağlaması, güvenli olması, duvar arkası transfere izin vermemesi, Li-Fi’ı farklı yapmaya yeten özelliklerden sadece bazılarıdır.
Li-Fi Teknolojisi Nerelerde Kullanılabilir?
Marketlerde, müzelerde, evlerde, hastane çözümlerinde ya da mahallelerde, farklı motivasyonlarla kullanılabilmektedir. Li-Fi daha çok yeni bir oluşum ve kullanım alanlarına ya da amaçlarına ilişkin en fazla belirli tahminlerde bulunabiliriz. Bugün özellikle Wi-Fi teknolojisinin ulaşamadığı kırsal alanlarda, Li-Fi’ın çok daha etkin bir şekilde rol alması bekleniyor. Bu durumun temel nedeni Li-Fi’ın aktif bir şekilde çalışabilmesi için ışık kaynağının yeterli olmasıdır.
Li-Fi Teknolojisinin Eksileri
Hayatımıza yakında girmesi beklenen Li-Fi’ın önemli artılarının yanında çeşitli handikaplarından da söz edebiliriz. Li-Fi’ın en büyük dezavantajı kullanım esnasında LED ampullerin açık kalma zorunluluğudur. Duvarların ötesine sinyal geçmediği için, her odanın ayrı ayrı ışığa sahip olması gerekecektir. Bu durum, uzun süreli kullanımlarda can sıkıcı sonuçlar yaratabilir.
Li-Fi Ne Şekilde Çalışıyor?
Li-Fi, temel olarak “görülebilir ışık” adı verilen teknolojiden faydalanıyor. Bu teknoloji VLC olarak da ifade ediliyor. Buna göre LED ampullere entegre edilen vericilerle beraber internet kullanıcılara iletiliyor. Li-Fi, kendisi ile uyumlu olan her şeye bağlantı sunabiliyor. Li-Fi, ayrıca OWC teknolojisi tarafından da ciddi bir destek görmektedir. Bu sayede uçaklardan su altlarına dek internet bağlantısının daha önce hiç söz konusu olmadığı mekanlarda dahi internet kullanılabilecek. Tek bir W değerine sahip LED ampul bile, ortalama 3 bilgisayarın yüksek hızda internete girmesini sağlayabilecek. Üstelik bu teknoloji, Wi-Fi’ya kıyasla kat kat daha ucuz. Li-Fi yaygınlaşmaya başlarsa, bugünkü internet sağlayıcı firmaların geleceği ne olur, bu da ayrı bir soru işareti.