Podcast modern radyo programları gibi karşımıza çıkan seri halinde yayınlanmış ses ve video dosyalarına deniyor. Yayını yapan kişinin tercihlerine de bağlı olarak, dinleyici ve izleyiciler bunları ister online olarak dinleyebilir isterlerse de indirebilirler. Ses ya da görüntü kaydı olan programların online mecraya yüklenmiş ve erişime açık kısmı da podcast çerçevesinde düşünülebilir. Bir dizi halinde yayınlanması demek aynı radyo programlarında olduğu gibi sürekli bir dinleyici kitlesine sahip olması anlamına gelmektedir.

Podcast Nasıl Ortaya Çıktı?

Teknolojik bir terim olarak podcast kelime anlamına bakacak olursak canlı yayın (Broadcast) ve pod (kabuk, kapsül, tohum, koza gibi anlamları olan ve iPod kelimesinden gelen kısım) ikilisinin birleşiminden ortaya çıkmıştır. Yani canlı yayınların dondurulmuş küçük parçalar halinde depolanmasını kasteden bir sözcük türemiştir. Apple 2000’lerde iPod piyasaya sürdüğünde bu cihazı kullananlar Podcast ile karşılaştılar. İlk geliştirilme amacı Apple iPod kullanıcıları da olsa şimdi pek çok cihaz için tasarlanmış yayın programları bulunuyor. Ortaya çıkan seri program takibini kolaylaştıran RSS yani feed (besleme) sistemi normal bir ses ya da video dosyasını indirme deneyiminden farklı avantajlar sunuyor. Bu avantajlar kullanıcının takip ettiği yayının otomatik olarak güncellenmesi ve bir tür abonelik anlamına geliyor.

Podcast Hangi Cihazlara Uygun?

Podcast başta iPod için geliştirilse de tabii ki Apple iPad ve iPhone ile bu yayınların keyfine varabiliyorsunuz. Apple ürünlerinin yanı sıra yayınları takip edebileceğiniz cihazlar arasında Android, iOS, Symbian sistemleri de mevcut. Hatta zaman içinde popülerliğini yitiriyor olsa da Podcast ile Blackberry OS ve Windowsphone cihazlarının bile arası iyi. Bütün bu işletim sistemlerinin herhangi biri bu yayınları dinlemeniz için yeterli sayılır.

Üstelik Podcast pek çok sınırlamayı ortadan kaldırmayı hedefleyen bir sisteme de sahip çünkü o her yerde. Podcast adındaki birleşimden de anlaşıldığı üzere canlı yayın kültürünü daha kişisel çerçeveye yerleştiriyor. İstediğiniz amatör ya da profesyonel yayını, aynen radyo ve televizyon yayınlarında yer bulan programlar gibi dilediğiniz zaman takip edebiliyorsunuz. Bir yandan da yayınlara abone olabilirsiniz. Bir Podcast aboneliğinizin bulunması halinde de ne zaman isterseniz, hangi cihazda olursa olsun yayını takip etme şansına sahipsiniz. Apple için iTunes dahilinde, ücretsiz olarak Podcasts hizmeti bulunduğu için buradan yayını indirme işlemini dilediğiniz gibi gerçekleştirebiliyorsunuz.

Podcast Nasıl Kullanılır?

Pod yayınları olarak da karşınıza çıkabilecek bu sistemin her işletim sisteminde yaklaşık olarak aynı şekilde kullanılması mümkün. Dünyanın birçok yerinden yayınlar, sizin de cihazınızda sabit programlar arasında gelen “Pod Yayınları” programında yapabileceğiniz aramalar sayesinde elinizin altında. Sık kullanılanlar, arama geçmişiniz, koleksiyonlarınız, ses ve videolar ayrı sekmelerde karşınıza çıkıyor. Müzik türlerine ve ilgi alanlarınıza göre Pod yayınlarını arayabilir ve takip edebilirsiniz.

Podcast Ne Bakımdan Yararlı?

Podcast giderek radyo ve televizyon yayınlarının yerini alabilir mi? Buna benzer sorular da ilk akla gelenler oluyor. Tamamen biri diğerinin yerini almasa da yine alışılmış yayınların dijital platformlara geçişi için ara bir basamak görevi görüyor olduğu düşünülebilir. Podcast avantajlarıyla geleneksel radyo yayını keyfinin yerine biraz göz dikiyor. Ancak radyo yayınlarının elbette yeri ayrı. Canlı olmasa bile Podcastler genellikle orijinal kayıtlardan oluşuyor. Dijital dünyanın, teknolojinin en iyi tarafı olarak tabii ki çok çeşitli alanlardan yayın içerebiliyorlar. Ücretsiz olmaları da dikkat çekici unsurlardan biri. Örneğin eğitimden hobilere, müzik türlerinden seyahate kadar her türden yayını çok geniş bir yelpazede fazladan bir ücret ödemeden cihazınıza indirebilirsiniz. Doğru kullanıldığında dünyanızı güzelleştirebilecek bir hizmet olduğu aşikar.

Bireysel Podcast Yapmak

Dijital mecraları istila eden bireyler olarak tabii ki bu yayınlara da el atabiliyoruz. RSS siteleri de takibe yararken buraya uyarlanması yayınımın hiçbir anını kaçırmayın fikrinden doğmuş olabilir. Zamanımızın çoğunu online olarak geçirdiğimiz mobil cihazlar düşünülünce programları takip etmek kadar yayın yapmak da çekici görünüyor. Podcast yayını hazırlamak için sizin de öncelikle içeriklerinizin ve kaydı gerçekleştirecek donanımınızın (ekipmanlarınızın) olmasına ihtiyacınız var.  

Ücretsiz kayıt yapmaya ve düzenlemeye yarayan bir program ve gamer kulaklıklarında bulunanlar benzeri mikrofonlar başlangıç için işinizi görecek araçlardır. Gürültü ve arka plan seslerini temizleyebileceğiniz programlar Podcast ve benzeri yayınlara hazırlayacağınız kayıtlar için kullanışlı oluyor. YouTube ile yayınlarınızı paylaşmak hayli basit. Bir seçenek de Soundcloud üzerinden direkt dinleyicilerinize ulaşmak olabilir. Burada size iTunes ve diğer programlar için gereken uyumluluk ayarlarını yapma seçeneğini da sunuluyor. Podcast yayını hazırlayıp servislere (her birine farklı ayarlar gerekse bile) uyumlu hale getirmek gördüğünüz gibi çok da zor değil.

Podcast yayınlarının internetten besleme ile tablet, cep telefonu, bilgisayar gibi cihazlara aktarılabilir ve güncelleştirmelerinin de otomatik ayarlanabilir olması onları en çekici kılan özellikler olarak ortaya çıkıyor. Yayınların kişisel olarak çeşitleneceği ve podcast yapanların artacağı düşünülse de profesyonel olarak bu işi yapanların hem program kaliteleri bir başka hem de düzenli bir akışı tutturabilmek için çok fazla zaman ayırmak gerekiyor. Bu yüzden radyo programı kalitesindeki yayınların daha popüler olması da doğal görünüyor. Çizgisini beğenip takipte kaldığınız hatta başka şeyler yaparken arka planda dinlemekten hoşlandığınız yayınlar size radyo dinliyormuş hissi yaşatabilir.

Podcast yayınlarının geleceği hakkında farklı tezler öne sürülse de ilk çıktığındaki kadar çok konuşulmasa bile bu konu ve bu çerçevedeki teknolojiler aslında gelişimini sürdürüyor. Akıllı telefonlardaki iyileştirmeler bu yayınların da indirilmesini ve podcast programlarının kullanımını kolaylaştırdı. Akıllı telefon kullanımına da paralel artan bir erişebilirlikten söz ediliyor. Gelecekte herkesin podcast yayını yapacağına dair bir inanış da var. Yayınınızı oluşturmakta geç kalmayın!