Portal, internet ve web tasarım konusuyla az çok ilgili olan herkesin sıklıkla duyabileceği bir sözcük. Çünkü portal, internetin hayatımıza dahil olduğu ilk yıllardan bu yana varlığını aktif bir biçimde sürdüren bir kavram. Portal, esasen İngilizce kökenli bir sözcük ve “büyük kapı” anlamına geliyor. Bugün internette popüler olarak kullanılan portal kavramını da esasen en kaba haliyle bu tanımda belirtildiği gibi büyük bir giriş kapısına benzetmek mümkün. Portal, tek bir tematik konudan ziyade pek çok alana ve hizmete dair bilgi akışı sağlayan, yüksek hacimli kapasiteye sahip web sitelerine deniyor. Portal sitelerinin tarihi neredeyse internetin tarihiyle paralel.

Portal siteleri; güncel haberlerden ilanlara, elektronik postadan, alışverişe, kamusal işlemlerden çeşitli özel rehberlere dek akla gelen her alanda hizmet veriyor. Bir kullanıcının ortalama düzeyde internetten bekleyebildiği her şeyi tek bir platformda barındırıyor. Bu da portalların içeriklerini son derece zengin kılıyor. Yoğun içerikleri sayesinde portal siteleri genelde belli bir çıtanın üzerinde günlük ziyaretçi sayısına sahip. Portal sitelerini güncel tutabilmek pek kolay bir iş değil maalesef ki. Çünkü site içerisinde güncellenmesi gereken yüzlerce bölüm ve sayfa söz konusu.

Herhangi bir internet kullanıcısı saatler boyunca hiç sıkılmadan bir portal sitesinde zaman geçirebilir. Sunacaklarının neredeyse sınırı olmayan portal siteleri, internetin tüm zenginlikleri için adeta bir köprü niteliğinde. Bu nedenle de bu tip siteler için daha çok “büyük ana kapı” metaforu uygun görülüyor.

En Popüler Portal Siteleri

Portal siteleri genelde blog sayfalarıyla karıştırılır. İçerdikleri zenginlik ve özgürlük açısından blog sitelerini andırsa bile portalların kendine has dinamikleri vardır. Özellikle tasarım ve güncelleme açısından önemli farklarla web sitelerinden ayrıldıklarını söyleyebiliriz. Portalların blog sayfalarından ya da web sitelerinden farkını daha net şekilde kavramak adına bugün yıllardır yayınlarına başarıyla devam eden portal sitelerine göz atmamız yeterli olacaktır.

Türkiye’de portal kültürüne öncülük eden, öte yandan internet dünyasının en köklü sitelerinden birisi olan Yahoo, bu anlamda akla gelen ilk örnek diyebiliriz. Yahoo sitesine girdiğiniz zaman, ana sayfada, bir başka deyişle ana büyük kapıda, birbiriyle ilgisiz gibi duran yüzlerce konunun ve hizmetin bir arada sunulduğunu görebilirsiniz. Oyun, chat, haber başta olmak üzere A’dan Z’ye akla gelen her türlü hizmeti tek bir sayfa üzerinden sunuyor. İlgi alanınıza göre en uygun menülere yönelmek tümüyle size kalmış bir durum. Burada yer alan her menünün, tematik olarak var olduğu yüzbinlerce web sitesi var. Fakat portal sayfalarının en temel farkı bunları kompakt olarak sunabilecek geniş bir havuza sahip olmalarıdır.

Yahoo haricinde Msn.com, e-kolay, Mynet ülkemizdeki popüler portallara en iyi örneklerden sadece birkaçı. Taraftarların, derneklerin, oyun tutkunlarının, edebiyat severlerin ya da sinemaya ilgi duyanların açtıkları daha küçük ölçekli portallar da söz konusu.

Portal Sitelerinin Normal Sitelerden Farkı Nedir?

Standart bir web sitesi ya da kurumsal bir site ile portal siteleri arasında önemli ayrımlar vardır. Her şeyden önce kurumsal sitelerde işletme özelinde belli bilgiler, yazı, fotoğraf ya da video gibi materyallerle desteklenerek sunulur. Sitenin içerik açısından alanı ve hacmi bellidir. Konular, daha dar bir kapsamda yer bulur. Portallar ise tam anlamıyla geçiş işlevi görürler. Arama motorları bir bakıma dolaylı portallardır. Çünkü tek bir aramayla pek çok web sitesine geçiş yapmanızı sağlayan ana kapılardır.

Web portalları da farklı uygulama ve web sitelerinin aynı tezgahta kolayca bir araya gelmesidir. Web portalları sadece bilgi sunmaktan öte bilgi kaynağına dair çeşitlilik yaratmakla yükümlüdür. Bu da onun daha zengin bir deneyim sunmasına aracılık etmektedir.

Kurumsal Portal Nedir?

Kurumsal portal, web üstünde yer alan portallardan mantık olarak çok da farklı değildir. Kurumsal portal sitelerinde şirket adına çeşitli özel bilgiler, haberler bir tek kaynak altında toplanır. Çok geniş bir personel sayısına sahip olan özel ya da kamusal kurumlar çoğunlukla bu tip portal oluşumlarına sahiptir.

Kurumsal portallar çoğu zaman şirketlerin gelişimine olumlu yönde bir katkı sunar. Yapı olarak dağınık olan şirketler için bu tip ortak platformlar, toparlayıcı ve düzenleyici bir işlev görür. Bilgiler ve güncel duyurular, kontrollü bir şekilde ortak kullanıma açılır. Bu tip portallar şirket içi iletişimi canlandıran, personeli motive eden bir unsurdur. Kurumsal portallarda şirket içi bilgiler paylaşıldığı için güvenli ve mahrem bir yapı oluşturulmak zorundadır. Bu yüzden şirket dışındakilerin kullanımı, bu bilgilere ulaşabilmeleri olanaksız hale gelir. Şirketlerde sadece personeller arasında değil, aynı zamanda tedarikçiler özelinde de kullanılabilir. Bu tip portallarda bütün süreçler dijital olarak yürütüldüğü için çok daha ekonomik bir yol olduğunu söylemek mümkün.

Portallarda arama gerçekleştirmek ya da sayfaları, menüleri kişisel kullanıma göre şekillendirmek olası bir durum. Kurumsal portallarda güncel kurumsal haberler, şirket özelinde evlilik, doğum ya da vefat gibi duyurular, haftalık mailler, personel iletişim bilgileri, anketler, etkinlik takvimi, organizasyon şeması, avans ve maaş bilgileri, rapor veya faydalı linkler yerleştirmek mümkündür.