Python 90’lı yılların başında Amsterdam’da Guido Van rossum tarafından geliştirilmeye başlanan bir programlama dilidir. Zannedilenin aksine ismini piton yılanından değil, Rossum’un çok sevdiği MonthyPython isimli komedi grubunun sergilediği gösteriden alır.
Python nesne yönelimli, yorumsal,modüler ve etkileşimli, yüksek seviyeli bir dildir. Programlama dilleri makine mantığı ile insan mantığı arasında köprüdür. Bir dilin makine mantığına daha yakın olması makine üzerinde daha hızlı çalışabilmesi sonucunu doğurur. Ancak makine mantığına yaklaşmak, insan mantığından uzaklaşmayı gerektirir ve haliyle dili öğrenmesi daha zor hale getirir. Eğer bir programlama dili ne kadar makine mantığından uzaklaşıp insan mantığına yaklaşırsa yüksek seviye olarak adlandırılır pythonda bu yüzden yüksek seviye bir dildir. Pek çok dile göre öğrenmesi daha kolaydır.
Python ile ihtiyaç duyduğunuz pek çok işi, az sayıda kod satırı ile başarabilirsiniz. Masaüstü uygulamaları, web uygulamaları, veri analizi ve görselleştirme uygulamalrı gibi bir çok programı pyhton ile kolaylıkla yazabilirsiniz.
Java dilinden örnek:
Python dili ile “Merhaba Dünya”:
Ayrıca pythonda birçok dilde bulunan blokları belli etmek için kullanılan curly bracket (“{ }”) bulunmaz blokları belli etmek için aynı blokları ve hiyarşiyi belli etmek için satırları daha içe yada dışa yazarak kullanılır.
Neden Python?
Python yorumsal bir dildir, yani C ve C++ gibi dillerin aksine derlenmeye gerek olmadan çalıştırılabilmektedir. Bu durum Python ile program geliştirmeyi daha kolay hala getirmektedir. Python içerisinde bir programı yazarken ihtiyaç duyacağınız pek çok şey, veri yapıları, fonksiyonlar hazır olarak size sunulmaktadır. Bu sayede diğer dillerde olduğu gibi bir problemi çözmek için en ince ayrıntılara kadar tasarım yapmanıza gerek kalmadan size sunuları altyapı ile çok daha seri bir şekilde program yazabilirsiniz
Python basit bir söz dizimine sahiptir. Bu sayede hem program yazmak daha kolay ve keyifli hale gelir, hem de başkalarının yazdığı programlar daha rahat anlaşılabilir. Python az kod ile çok şey yapmayı sağlar.
Bir programlama dilini güçlü kılan farklı platformlarda çalışabilmesidir. Python,hemen her tür platformda çalışabilir.Windows,Linux,Unix,Mac,Symbian ve dahası…
Python dili sahip olduğu avantajlar ile dünyaca ünlü pek çok ilgi odağıdır. Google, Youtube, Yahoo gibi kuruluşlar Python programcılarına her zaman ihtiyaç duymaktadır.Python dilini geliştiren Russom 2012 yılına kadar Google’da çalışmış daha sonra Dropbox şirketine transfer olmuştur.Bu durum Python dilinin güncellik ve popülerliğine bir işarettir.
Python Sürümleri
Python 1990 yılından bu yana geliştirilmektedir .Python 1.0 versiyonu Ocak 1994’te yayınlanmıştır. Bunun ardından Python 2 serisi gelmiştir. Python serilerinin 2.7.11 gibi alt sürümleri de vardır. Genel anlamda bu seriler 2.x,3.x gibi adlarla ifade edilir. Şu an piyasada Python 2.x serisi ile yazılmış çok sayıda program bulunmaktadır.3.x serisi ise son zamanlarda yaygınlık kazanmaya başlamıştır.
Python 3,Python 2 ye göre daha sağlam, hatalardan arındırılmış ve daha güçlü bir dildir. Python 3 oluşturulurken Python 2’ye göre çok büyük değişiklikler yapılmıştır.Bu nedenle Python 2 ile yazılan bir program Python 3 kurulu bir bilgisayarda çalışamayacağı gibi, bu durumun tersi de doğrudur.
Bu noktada hangi Python serisini öğrenmeniz gerektiği konusunda bir soru ortaya çıkabilir. Eğer Python diline yeni başlıyorsanız, elbette Python 3’ü öğrenmeniz mantıklı bir karar olacaktır. Ancak daha önceden Python ile yazılmış bir proje üzerinde çalışacaksanız, projenin geliştirildiği sürümü öğrenmeniz gerekir. Zira Python 3 öncesinde kullanımda olan modüllerin tamamı henüz Python 3’e aktarılmamıştır. Fakat zaman içersinde dönüşüm tamamlanacak ve Python 3, Python 2 ‘yi ortadan kaldıracaktır.
Python Kurulumu
Python ile program geliştirebilmeniz için bilgisayarınızda ilgili Python sürümünün yüklü olması gerekir.Pek çok Linux dağıtımı içerisinde Python yüklü olarak gelir. Ubuntu içerisinde Python 2 ve 3 yüklü olarak gelir. Ayrıca Mac işletim sisteminde de yüklüdür. Ancak Windows kullanıyorsanız Python kurulumunu kendiniz yapmanız gerekir.
Windows Üzerinde Python
Windows sürümlerinin hiçbirinde Python yüklü olarak gelmez. Gerekli kurulum dosyasını https:/www.python.org/dowloads/windows adresinden edinebilirsiniz.