Raid sistemlerinin bilgisayarlar için oldukça kritik görevleri bulunuyor. Bilgisayarların veri depolama merkezi olan harddiskler, herhangi bir sebepten ötürü bozulabilir. Bozulma sebebiyle de önemli veriler, bir daha geri getirilemeyecek şekilde yok olabilir. Raid sistemleri, bozulan harddisklerde yer alan verilerin kaybolmasını önlemek ya da kaybı en aza indirgemek amacıyla kullanılır. Aynı zamanda diskleri dilerseniz güvenlik dilerseniz de performans gibi konularda konfigüre edebilirsiniz.

Yazılımsal raid ve donanımsal raid olmak üzere ikiye ayrılan Raid sistemlerinden yazılımsal raid, herhangi bir ek donanıma gerek duymaksızın, Windows işletim sistemi olan bilgisayarlarda kullanılır. Donanımsal raidin kullanımı içinse ekstra bir raid kartı gerekir. Raid aslında, 'Redundant Array of Independent Disks'in kısaltmasıdır.

Bir raid yapısı oluşturmak istiyorsanız, en azından iki diske ihtiyacınız var demektir. 13 çeşit raid sistemi olduğu için sahip olduğunuz disk sayısına ve ihtiyacınıza göre dilediğiniz raid sistemini kurabilirsiniz. Günümüzde en çok kullanılan raid türleri ise 0, 1, 0+1, 5 ve 10 yapılandırmalarıdır.

Raid Çeşitleri

Raid 0: En az iki diskin gerektiği Raid 0 sistemini ancak ve ancak daha yüksek performans istiyorsak kurgulayabiliriz. Bu sistem, Raid kartında bulunan verilerin disk sayısına bölünerek eş zamanlı olarak hepsine yazılmasını sağlar. Böylelikle bütün disklerin RPM hızlarını birleştirmiş oluruz. Bu da bize yüksek hızda yazma gücü sağlar. Raid 0 sisteminin güvenlik için değil yüksek performans elde etmek için kullanılabileceği unutulmamalıdır. Disklerden bir tanesi bozulursa, bütün veri kaybedilir.

Raid 1: Raid 0 gibi Raid 1 sistemi de en az iki diskle kurulabilen bir sistemdir. Raid 0'dan farklı olarak güvenlik için de kullanılabilir. Bu yapıda Raid kartına aktarılan tüm veriler eş zamanlı olarak disklere yazılır. Böylece disklerden birine zarar gelse dahi veriler kaybolmaz ve sistem çalışmaya devam eder. Ancak, disklerden bir tanesinin çalışamaz duruma gelmesi halinde disk kapasitesi yarıya iner.

Raid 5: Raid sistemleri arasında en yaygın olarak kullanılan sistem olan Raid 5, en az 3 diskle kurgulanabilir. Bu sistemde veriye ek olarak parite bilgisi de bütün disklere eş zamanlı olarak yazılır. Disklerden bir tanesi çalışamaz duruma geldiğin sistem çalışmaya devam eder fakat, disk kapasitesi 3/2'ye düşer.

Raid 10: Raid 10 sistemini oluşturmak istiyorsanız en az 4 diske veya katlarına ihtiyacınız var. Raid 1 yapısıyla Raid 0 yapısının birleşimiyle oluştuğu için Raid 1+0 da denebilir. Yüksek maliyetli olması nedeniyle ev kullanıcıları tarafından pek fazla tercih edilmese de hem veri güvenliği sağlamak hem de performans arttırmak için son derece idealdir. Raid 10 sistemi ile 4 kat okuma performansı, 2 kat da yazma performansı sağlayabilirsiniz.

Raid 0+1: Raid teknolojisinde en iyi performansın elde edildiği sistem Raid 0+1 yapısıdır. Performans, disk sayısıyla doğru orantılı bir biçimde artar veya azalır. Raid 0+1 yapısı, 2 adet Raid 0 modelinin Raid 1 modeli altında birleşmesiyle oluşturulur. Bu yapıyı kurmak için en az 4 diske ihtiyaç vardır. Veriler, bütün disklere dağıtılıp okuma ve yazma işlemi gerçekleştirildiği için performans da bir hayli yüksektir.

Diğer Raid Çeşitleri

- Raid 2: En az 14 disk gereklidir. 4 disk hata düzeltme olarak kullanıldığı için 10 disk aktif olarak çalışır.

- Raid 3: En az 3 disk gereklidir. 1 disk hata düzeltme olarak kullanıldığı için 3 disk aktif olarak çalışır.

- Raid 4: En az 3 disk gereklidir. 1 disk hata düzeltme olarak, 1 disk de disk toleransı olarak kullanılır.

- Raid 6: En az 4 disk gereklidir. 2 disk hata düzeltme olarak, 2 disk de disk toleransı olarak kullanılır.

- Raid 15: En az 6 disk gereklidir. 2 disk hata düzeltme olarak, 3 disk de disk toleransı olarak kullanılır.

- Raid 50: En az 6 disk gereklidir. 2 disk hata düzeltme olarak, 2 disk de disk toleransı olarak kullanılır.

- Raid 51: En az 6 disk gereklidir. 2 disk hata düzeltme olarak, 2 disk de disk toleransı olarak kullanılır. En güvenilir Raid sistemidir.

- Raid 60: En az 6 disk gereklidir. Raid 6 modelinin Raid 0 altında birleşmesiyle oluşur. Maliyet bakımından da Raid sistemleri arasında en pahalısıdır.

Hot Spare Nedir ?

Raid sistemlerinde önemli olan noktalardan bir tanesi de Hot Spare'dir. Raid sistemini kurarken bir veya birden fazla diski Hot Spare olarak yapıya eklenebilir. Hem güvenlik hem de performans açısından oldukça yarar sağlayan Hot Spare, herhangi bir diskin bozulması durumunda otomatikman devreye girer. 

Hot Swap Nedir ?

​Hot Swap da tıpkı Hot Spare gibi Raid sistemlerine dahil edebileceğimiz bir yapıdır. Herhangi bir diskin bozulması durumunda sunucuyu kapatmadan diski değiştirmek için sistemde Hot Swap özelliği aktif olmalıdır.