Gittikçe bizler için daha önemli bir hale gelen internet konusunda genellikle hız ve bağlantı sorunlarından dolayı şikayet ederiz. Yeni teknolojilerin de doğal olarak bu yönde hizmet vermesini umut ederiz. Türkiye olarak ne yazık ki dünyayla kıyaslandığında internet hızı anlamında pek de iç açıcı bir durumda olduğumuzu söyleyemeyiz. Neyse ki son yıllarda bu konuda heyecan verici gelişmeler söz konusu.
VDSL Ne İşe Yarar?
Açılımı “Very High Data Rate DSL” olan VDSL, hız konusunda gerçek anlamda devrim yaratan bir sistem. Daha somut ifade etmek gerekirse VDSL’nin ortalama 250-300 metre civarına kadar olan uzaklıklarda bile 50 Mbps hız düzeylerine olanak sağlayan bir sistem olduğunu söyleyebiliriz. ADSL ne kadar yaygınlaşırsa, VDSL’nin de o ölçüde yaygınlaşacağı öngörülüyor.
Bugün evrensel düzeydeki bütün Telekom şirketlerinin temel gayesi ağlara daha geniş bantlar dahil etmektir. Aslında bu konuda şu ana dek alınmış oldukça radikal kararlar söz konusu. Telekom şirketleri giderleri azaltmak amacıyla kullanıcılara giden yolda bakır telleri tercih etmektedir. VDSL esasen buna izin veren ya da olanak sağlayan ender teknolojilerden bir tanesi olarak ön plana çıkar.
VDSL, hattın uzunluğunun aksi ölçüde yoğun hızda veri transferine imkan yaratan özel bir teknolojidir. 300 metreden uzakta yapılan ölçümlerde, örneğin 1400 metre uzaklıktaki bağlantılarda hızın 13 Mbps düzeyine gerilediği görülmektedir. Bugün evlerimizde kullandığımız normal ADSL bağlantılarda yakın mesafede dahi bu hıza ulaşamayabiliyoruz. VDSL teknolojisinin bir diğer önemli özelliği de sıkıştırılmış video aktarımlarına onay veren bir altyapıya sahip olmasıdır.
VDSL Daha Maliyetli
VDSL aslında hala deneme süreçleri devam eden bir teknolojidir. Örneğin telefon hatlarının kendi karakteristik yapıları tam manasıyla çözülememiştir. Bu nedenle VDSL’nin frekans açısından problem yaşatıp yaşatmayacağı henüz tam olarak kestirilemiyor.
VDSL video aktarımlarında ATM hücre denilen yöntemi benimsiyor. Simetrik kanallardan faydalanarak VDSL’nin veri taşıyabilmesi, henüz belirsizdir. VDSL maliyetleri genel anlamda daha yüksektir. Bu maliyeti belirleyen kriterler arasında fiber kablolama, optik ağ ünitesi veya arayüzleri sıralayabiliriz. Bir nevi dijital bir abone hattı olarak tanımlanabilen VDSL, açılımından da anlaşılacağı üzere kullanıcılara çok yüksek bir hız vadeder. Gittikçe yaygınlaşan bu bağlantı teknolojisi, ek cihazların yardımıyla çok daha uzak alanlarda bile etkili olabilmektedir.
VDSL ile ADSL Arasındaki Farklar
Merkez santrale yakın bir konumdaysanız VDSL’in potansiyel bant genişliğinden daha verimli bir şekilde faydalanabilirsiniz. Her şeyden önce ADSL ile kıyasladığımızda en önemli farkın bağlantı hızı olduğunu söyleyebiliriz. VDSL’in çıkabileceği teori hızlara yukarıda yer verdik. VDSL için ne yazık ki ayrı bir modem almak durumundasınız. Şu an kullandığınız mevcut modeminiz, muhtemelen VDSL bağlantınızı desteklemeyecektir. Tabi şunu da hatırlatmakta fayda var ki, kimi modemler aynı anda hem VDSL hem de ADSL bağlantı tiplerini aynı anda desteklemektedir. Şu anda ADSL üzerinden bir aboneliğe sahipseniz, söz konusu altyapı ile VDSL abone olamazsınız.
ADSL üzerinden alabileceğiniz hız, oldukça sınırlıdır; ancak bazı bağımsız değişkenler bu hızın düzeyini daha da aşağı çekebilmektedir. Genelde ADSL bağlantıdan VDSL’e geçerken sabit telefon numaranızı abone numaranızı hizmet numaranızı değiştirmenize asla gerek yoktur, bütün bu bilgileri sabit tutarak da VDSL aboneliğe geçiş yapabilirsiniz. Hızın kalitesini etkileyen bir diğer etken de kullanılan bakır tellerin niteliğidir. Nihayetinde aynı bölgede VDSL aboneliğine sahip iki ayrı kullanıcının bağlantı hızları birbirinden farklı çıkabilmektedir.
ADSL’de bağlantı orta kalitede bakır kabloları tercih edilir. Ses trafiğinin aktif olarak kullanmadığı frekanslardan verilerini gönderir. Aslında ADSL, kullanılmakta olan altyapıyı aynen kullanır ve yeni bir altyapı maliyetine ihtiyaç duymaz. Bu avantajına rağmen ADSL’de teorik hız çok daha yüksek gibi sunulsa da pratikte bu hızlara çıkmak ne yazık ki mümkün olmamaktadır.
Bu olumsuzluklar insanları artık yavaş yavaş VDSL teknolojisine yakınlaştırmıştır. VDSL ile ADSL arasında kuramsal olarak yaklaşık 10 katlık bir upload farkı söz konusudur. Elbette bu performans düzeyini yakalamak için kısa mesafelerin rolü büyük. İç tesisat ve altyapıyı ise daha sonra gelen kriterler arasında sıralayabiliriz.
Çoğul Ortam Trafiği
VDSL çoğunlukla FTTN adı verilen uygulamalarda görülür. Çok yüksek katlı bir binanın her bir dairesine VDSL vasıtasıyla kısa mesafeli hatlarla beraber ulaşılabilir. VDSL, çoğul ortam trafiğine uygun bir yapıdadır. ADSL’de olduğu gibi var olan telefon hattını kullanan VDSL, ekstra bir kablo maliyeti getirmiyor.
VDSL ile beraber kullanıcılar Triple Play adı verilen görsel ya da işitsel materyallerden, veya oyunlardan faydalanabilirsiniz. Bu teknolojiyi aynı zamanda HDTV’lerde de rahatlıkla kullanabilirsiniz. VDSL’in önemli vaatlerinden biri olan transmisyon teknolojisi henüz tam anlamıyla denenmedi. Yakında VDSL ile alakalı çok daha önemli gelişmelerin kaydedileceği kesin.
VDSL Modem Fiyatları
VDSL modemler tıpkı diğer modemler gibi bilgisayar ve telefon hatlarından faydalanarak internete ulaşmanızı sağlayan önemli cihazlardır. VDSL modemler analog veri ve dijital veri arasında çevirici işlevi görür. VDSL modeminiz ne kadar iyi olursa, bu işlem bir o kadar hızlı gerçekleşir. Tabi bunun için aboneliğinizin de uygun konumda olması gerekiyor. VDSL modem fiyatlarına baktığımız zaman fiyatların ADSL modemlerin ne maalesef çok üzerinde olduğunu görüyoruz.
Herhangi bir online alışveriş sitesinde güncel olarak VDLS modemlerin minimum 300 TL’den başladığını söyleyebiliriz. Aynı sitelerde en nitelikli VDSL modemler, fiyat olarak neredeyse 1200-1300 TL’lere kadar çıkabiliyor. Bir modem için bir gün bu kadar yüksek paralar vereceğiniz aklınıza gelir miydi bilinmez; ancak sonucun bağlantı hızı açısından muazzam olacağı kesin. VDSL modeminizi tercih ederken kullanacağınız altyapıya en uygun olan modellere yönelmelisiniz. Tabi bu noktada kullanım amacı ve kullanıcı sayısı gibi faktörleri de göz ardı etmemelisiniz.