Yapay zekayı tanımak ve anlamak için ilk önce onun ne olduğunu ve nasıl çalıştığını bilmek gerekiyor. Günümüzde yapay zekanın tanıma üzerinde mühendisler ve bilgisayar bilimcileri arasında dahi netleşmiş bir tanım bulunmuyor. Genel anlamda tanımlayacak olursak, akıllı bir bilgisayar sisteminin normal şartlarda insan zekası gerektiren görsel algılama, konuşma, karar verme ve tanımlama gibi işlevleri yerine getirebilmesine deniyor. Yapay zeka kısaca, insan gibi hareket eden makineler oluşturmak için yaratılmış bir bilgisayar mühendisliği dalıdır. Günümüzde de pek çok alanda kullanılmaktadır;
Uzman Sistemler: Bilgisayar sistemlerinin gerçek hayatta karşılaşılabilecek durumlara karşı karar vermek için programlanabileceği bir sistemdir. Sistemin son kullanıcıyı bilgilendirmesini ve tavsiye vermesini, yazılımların, makinelerin ve özel bilgilerin entegrasyonu ile sağlar.
İnsani İletişim: Yapay zeka direkt olarak bir kullanıcı ya da müşteriyle konuşabilir, doğal insan dilini tanımlayabilir.
Yapay Sinir Ağları: Yapay zeka, insan beynindeki fiziksel bağlantı türlerini yeniden üreterek zekayı simüle eder. Örneğin; tarihsel verileri analiz ederek gelecek hakkında tahminlerde bulunabilir.
Robotik: Işığa, sese, basınca ve sıcaklığa karşı duyarlı olan ve tepki verebilen makine ve bilgisayarlar üretilebilir.
Oyun Sistemleri: Yapay zeka, satranç, poker vb. stratejik oyunları insana karşı ustaca oynayabilir. Hatta insana nazaran daha etkili bir strateji geliştirebilir.
Yapay Zeka Ülkeyi Nasıl Yönetir?
Otomasyon, zaman ilerledikçe hayatımıza dahil olmaya devam ederken, bir yandan da insanlığın bir kesim yapay zekanın ilerleyen süreçte ülkeleri yönetebilecek düzeye gelebileceklerini düşünüyorlar.
Vatandaşlar, ülkeyi yöneten insanlardan genellikle tarafsız ve adil olmalarını, en doğru stratejik kararı verebilmelerini, zeki ve bilgili olmalarını, ekonomiden anlamalarını ve belirli bir refah düzeyinde yaşam ortamı sağlamalarını bekliyorlar. Adil ve tarafsız, sorun çözme yetisi yüksek yapay zekanın bir insandan daha iyi liderlik yapabilir. Stratejik karar alabilen, insanlara tavsiye verebilen, geçmişe dönük verileri analiz ederek geleceğe dair tahminlerde bulunabilen, doğal insan dilini tanıyabilen yapay zekalar, günümüzde basit işlerde kullanılıyor. Şimdilik yapay zekaların ülke yönetmesi insanlara saçma gelebilir fakat, teknolojide yaşanan gelişmeler, gelecekte yapay zekalar tarafından yönetilebileceğimiz seçeneğini de gündeme getirmiştir.
Dünya üzerindeki tüm dilleri konuşabilen, dünyanın neresinde olursa olsun yaşanan bir olayı anında haber alıp hızlı ekonomik önlemler alabilen, çözüm üreten, ülkedeki her insanı takip edebilen birinin ülkeyi yönetmesini ister miydiniz?
Bu insan üstü özelliklere sahip liderliğin bir insan tarafından yapılması pek mümkün gözükmese de, yapay zeka Venezuela ekonomisinde yaşanan son dalgalanmalardan, Türkiye'nin herhangi bir şehrinde yaşanan şiddetli yağmur sonrası kullanılamaz hale gelen tarım arazilerinden haberdar olabilir ve buna bağlı olarak hızlı çözümler üretebilir.
İnsanlar, işin içine duygu girdiği zaman savunmasız kalırlar. Yapay zeka ise duygulardan etkilenmeden, sakin ve mantıklı kararlar verebilir. Yapay zeka, doğası gereği karar vermeden önce olayın tüm yönlerini ele alır. Böylece, tek bir şeye bağlı kalarak karar almaktan bağımsızdır.
Buna ek olarak, yapay zeka için para veya güç önemli olmayacağı için, atamaları yaparken, bilgi, beceri ve yeteneği göz önünde bulunduracak, güncel doğruları belirleyerek zamanın gerektirdiği şekilde harekete edecektir. 7 gün 24 saat yorulmadan çalışacak olan lider yapay zeka, hırs ve açgözlülük gibi insan defosu duyguları bir kenara bırakarak rasyonel gerçekliğe dayalı stratejiler üretecek. Örnekleyecek olursak, bir yapay zeka yalnızca kişisel kazancını düşünerek termik santrallere yatırım yapmaz. Yapay zeka eğer bir enerji kaynağına yatırım yapacaksa, gelecekte getireceği faydalara, doğaya etkisine, maliyetine ve daha birçok değişkene göre karar alacaktır.
Yapay Zekaların Ülke Yönetmesi Düşüncesi Gerçekleşebilir mi?
Diğer radikal fikirler gibi yapay zekaların ülke yönetmesi de şimdilik imkansız ve ütopik gözüküyor. Peki, bir yapay zekaya ülkeyi emanet edebilecek kadar teknolojik ilerleme kaydedebilir miyiz? Teorik olarak Bu soruya 'Evet' cevabını vermek mümkün. Yapay zeka teknolojisinde yaşanan hızlı gelişmeler sayesinde insanların yapay zeka tarafından yönetilebileceği bir sistemin kurulma düşüncesi de çok uzak olmayan bir gelecekte gündemde daha ciddi şekilde tartışılacaktır.
Bu sistemin gerçekleşmesindeki en büyük engel, insanlığın yapay zekanın yönetimi altına girip girmeyeceğine karar vermesidir. Dünyadaki siyasal manzaraya bakıldığında, gelecekte insani duyguları ön plana koymadan, belirli bir ideal uğrunda kararlar alabilecek yapay zekaları cumhurbaşkanı seçmeye istekli olabileceğimiz söylenebilir. Yapay zeka başkan, liberal, demokrat veya muhafazakar gündemleri takip edecek şekilde programlanabilir ya da bir siyasi partiyi yansıtacak şekilde tasarlanabilir. Biz de, görüşlerimize en uygun yapay zekayı seçmek için oy kullanabilir.
Gelecekte yapay zekalar, doktorların, avukatların, mühendislerin, hatta ve hatta sanatçıların görevlerini üstlenebilir. Ayrıca, bir yapay zeka, daha gelişmiş bir yapay zeka tasarlamak için de kullanılabilir. Böylece, geleceğin karmaşık ve karanlık dünyasında insanlığı yöneterek yol gösterecek, şuan ki politik liderlerden daha akıllı, daha tutarlı ve daha adil yöneticiler yaratabilmemiz, aykırı bir fikir olmaktan çıkarak konuşulmaya başlanacaktır.